Peluang Kerjaya dalam Bidang Kulinari: Menerokai Dunia Kreativiti dan Kelezatan Makanan

Peluang Kerjaya dalam Bidang Kulinari: Menerokai Dunia Kreativiti dan Kelezatan Makanan

[UPDATED: 25 Feb 2019] Bidang kerja kulinari di Malaysia. Saban hari Malaysia menyaksikan bidang kulinari semakin mudah mendapat pekerjaan kerana industri pelancongan, perhotelan dan restoran kian berkembang pesat bahkan permintaan terhadap bidang kerja chef juga semakin meningkat dari hari ke hari. Bidang ini ibarat pembuka selera bagi mereka yang ingin berjinak-jinak dalam bidang masakan atau bagi mereka yang menyimpan cita-cita ingin menjadi seorang chef yang terkemuka suatu hari nanti.Siapa tidak kenal dengan Chef Gordon Ramsay.

Pekerjaan atau kerjaya sebagai seorang chef sebenarnya membuka pelbagai peluang dalam industri restoran, perhotelan, kapal pesiaran dan juga resort. Selain itu, chef juga berpeluang meningkatkan kemahiran memasak, memiliki perniagaan berasaskan makanan ataupun produk masakan dan tenaga pengajar.

Culinary'zKelezatan Makanan />

Dengan kemahiran dan kebolehan yang ada membuatkan kerjaya sebagai seorang chef sangat dikagumi ramai terutama buat mereka yang berpeluang bertugas di hotel lima bintang yang terletak di lokasi percutian idaman ramai. Jika individu itu boleh bekerja di bawah tekanan, melakukan beberapa tugasan dalam satu-satu masa, bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan, bijak menggunakan kreativiti dan imaginasi untuk menghasilkan juadah yang kelihatan menarik, bersabar dengan tugasan remeh seperti memotong sayur-sayuran dan memahami rantai pemakanan dengan baik, kerja chef pastinya bersesuaian dengan individu terbabit.

Kemahiran Yang Perlu Ada Jika Memilih Kulinari Sebagai Kerjaya

Jika di negara maju seperti Britain, lebih 520, 000 orang bekerja dalam industri restoran dan kebanyakannya berumur bawah 30 tahun. Setiap tahun, terdapat sekitar 30, 000 kekosongan dan ini membuka peluang buat mereka yang minat dalam bidang masakan dan seni kulinari untuk mendapatkan pekerjaan tersebut.

Di sampaing itu, industri kulinari, perhotelan dan pelancongan juga merupakan antara penyumbang kedua terbesar kepada perdagangan luar (perolehan pertukaran asing) dan KDNK. Industri ini bersifat intensif buruh dan pasarannya pelbagai.

Bidang ini juga sangat memerlukan pekerja yang terlatih untuk memenuhi peluang pekerjaanyang disediakan. Lulusan bidang ini layak bekerja di industri perkhidmatan yang berkaitan. Antara institusi yang menawarkan bidang kulinari adalah seperti Kolej Vokasional, SG Academy, Kolej Komuniti Selayang, Food Institute of Malaysia, Kolej Universiti Insaniah, Kolej PTPL, Pusat Latihan Kemahiran Ikhtisas dan banyak lagi.

Culinary'z Propaganda: Prospek Kerjaya Dalam Bidang Kulinari

Matlamat bidang ini ditubuhkan adalah untuk melahirkan profesional dalam bidang hospitaliti, pelancongan dan seni kulinari yang beretika, berkebolehan, mampu bersaing serta sentiasa mengamalkan disiplin diri yang tinggi. Tidak cukup dengan itu, bidang kulinari ini juga disajikan dengan pelbagai kelengkapan kemahiran yang sesuai dengan permintaan industri masa kini.

Graduan dari bidang ini juga mampu bekerja dalam berbagai-bagai sektor seperti sektor perkhidmatan, pelancongan, hospitaliti, dan kulinari yang menyumbang kepada pertumbuhan dan pembaikan berterusan industri dengan menggunakan keupayaan perancangan taktikal dan strategik.

Antara hasil pembelajaran bagi graduan peringkat sijil adalah berupaya menyediakan dan menghasilkan sajian mengikut piawaian atau penanda aras yang dikehendaki, seterusnya mengikuti pembelajaran di tempat kerja untuk peningkatan kerjaya atau pendidikan pada masa hadapan.

Jom Jadi Budak Tvet

Manakala, hasil pembelajaran bagi graduan peringkat diploma pula adalah mereka mampu untuk merancang, mengguna, melaksanakan dan menyelia tugasan yang diberikan, di samping berupaya memperkukuh diri melalui pembelajaran seumur hidup sekaligus memperkukuh kualiti industri melalui latihan dan pembangunan.

Selain itu, mereka juga telah dilatih agar berupaya mempamerkan kemahiran kepimpinan pada tahap penyeliaan serta mengamalkan sistem keselamatan, kawalan kebersihan dan kebersihan makanan pada tahap yang maksimum. Bagi peringkat Ijazah Sarjana Muda pula, graduan dari bidang kulinari ini semestinya menjalankan pelbagai fungsi pengurusan dalam operasi dapur, menjalankan penyelidikan jawatan kemajuan kerjaya dalam industri, menggunakan dan menilai semula prinsip dan kemahiran pengurusan dalam industri serta mengenal pasti kepelbagaian jenis kebudayaan.

Antara cabaran yang bakal dihadapi bagi mereka yang mengambil kos ini adalah kekurangan tenaga pengajar yang pakar serta berkemahiran. Hal ini kerana industri ini boleh dikategorikan sebagai industri baru dan sedang berkembang serta masih memerlukan proses penambahbaikan yang berterusan.

Diploma

Kepuasan Dalam Kerjaya Kulinari

Secara umumnya, masyarakat melihat bidang pengajian ini hanya tertumpu dalam aspek kemahiran semata-mata dan kurang menekankan aspek akademik. Memandangkan bidang ini merupakan bidang yang masih baru di Malaysia, maka di sinilah wujud peranan bersama dalam usaha untuk memupuk nilai positif berkaitan dengan bidang kulinari ini serta memberi kefahaman yang sebenar terhadap masyarakat tentang faedah memilih prospek ini.

Antara cabaran lain adalah pulangan pelaburan yang rendah dan lambat, tambahan pula pakej gaji yang disediakan tidak dapat menampung serta mengekalkan staf yang berpengalaman dan mahir. Keadaan industri serta kemajuan ekonomi yang sentiasa turun naik juga sangat mempengaruhi ketidakstabilan dalam pekerjaan ini.

Konklusinya, tugasan dalam bidang kulinari ini juga agak mencabar dari segi penyediaan menu, bertanggungjawab kepada soal pengurusan dapur, menjaga kualiti makanan serta tidak boleh tidak mereka perlu bersifat kreatif dan inovasi dalam melayan citarasa dan kehendak para pelangganDiploma Seni Kulinari (Diploma in Culinary Arts) syarat kelayakan dan peluang kerjaya atau pekerjaan graduan dalam bidang ini. Adakah anda mempunyai minat dalam bidang masakan dan makanan? Tapi tidak mempunyai kemahiran?

Terbaik Sijil Program Dalam Memasak Profesional 2023

Apa yang lebih menarik adalah pelajar bukan sahaja dilatih untuk menguruskan perkara yang berkaitan dengan makanan, malahan pelajar akan dilatih mengenai kemahiran-kemahiran yang penting dalam seni kulinari, organisasi dan pengurusan.

Mengapa? ini kerana bidang seni kulinari akan melahirkan individu yang berfikir secara kritis dalam membuat keputusan yang akan mereka hadapi di alam pekerjaan kelak.

Kerjaya

Jika anda berminat dalam bidang ini, jangan lepaskan peluang anda untuk mendaftarkan diri dalam bidang seni kulinari, anda pasti tidak akan menyesal.

Program Kerjaya Graduan Uitm Dan Perkeso Sasar 1,500 Pengunjung

Bagi memudahkan anda, berikut dikongsikan senarai beberapa IPTA dan IPTS yang menawarkan tersebut. Sebenarnya ada banyak lagi IPT yang menawarkan, terpulang kepada anda untuk pilih IPT mana yang diminati dan mudah untuk anda.

Untuk pengetahuan anda, anggaran yuran pengajian bagi IPTS iaitu Institusi Pendidikan Tinggi swasta biasanya menawarkan yuran pengajian berjumlah RM 29, 000 sehingga rm36, 000 bagi keseluruhan semester.

Berbeza dengan IPTA iaitu institusi Pendidikan Tinggi Awam yang menawarkan yuran pengajian yang agak rendah berbanding swasta iaitu RM500 sehingga RM700 bagi setiap semester.

Taylor's Menggalakkan Para Pelajar Untuk Bersama Sama Mengatur Pengajian Mereka

Subjek silibus untuk bidang pengajian ini boleh anda lihat di berberapa website. Antaranya ialah di website rasmi Cosmopoint College, salah satu kolej yang terbaik di Malaysia.

-

Program ini bukan sahaja memberi peluang kerjaya yang tinggi tetapi anda juga berpeluang membuka perniagaan sendiri dengan kemahiran-kemahiran yang diperolehi dalam bidang ini.

Dalam keadaan ekonomi yang kurang menentu ini, kepada anda yang masih tercari-cari kerjaya yang boleh membantu anda melalui saat-saat kritikal, kemahiran seni kulinari ini adalah yang terbaik untuk anda.

Inspirasi Intelek Vol.1

Untuk lebih banyak informasi anda boleh baca banyak blog diluar sana yang menceritakan pengalaman mereka sebagai pelajar dan graduan dalam bidang ini.

Tempoh pengajian bagi Program ini biasanya adalah dari 1 tahun hingga ke 4 tahun iaitu 5 sehingga 8 semester bergantung kepada setiap IPT.

Anda boleh mendaftar melalui https://upu.mohe.gov.my/ atau mana-mana kolej yang menawarkan Diploma dalam bidang ini di laman web kolej tersebut apabila permohonan telah dibuka.

SMK

Pesara Tentera Singapura Ini Berjaya Tewaskan Barah Untuk Mulakan Hidup Baru Sebagai Peniaga Pastri

Termasuklah dari segi pembangunan sumber manusia, penyeliaan, keusahawanan, keselamatan makanan dan membeli keperluan yang berkaitan dengan pengeluaran makanan dengan keadaan yang lebih sistematik.

LihatTutupKomentar